Maagzuurremmers en vitamine B12 tekort

Vitamine B12 is een wateroplosbaar vitamine en speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van rode bloedcellen, een goede werking van het zenuwstelsel en is een belangrijke factor voor een normale groei.

Vitamine B12 komt vooral voor in dierlijke producten zoals vlees, vis, melk en eieren. Een vitamine B12 tekort treed pas na jaren op omdat het lichaam een grote voorraad vitamine B12 heeft. Vitamine B12 wordt in de dunne darm opgenomen. Om vitamine B12 vrij te maken uit voedingseiwitten zijn maagzuur en het enzym pepsine nodig. Het vrijgemaakte vitamine B12 wordt daarna gekoppeld aan de zogenaamde intrinsic factor en is daarna pas opneembaar in de dunne darm.

Veel voorgeschreven maagzuurremmers remmen sterk de maagzuurproductie waardoor vitamine B12 minder goed wordt vrijgemaakt uit voedingseiwitten. Hierdoor wordt er minder vitamine B12 opgenomen door het lichaam.

Mensen die sterke maagzuurremmers gebruiken hebben dus een verhoogde kans op vitamine B12 tekort en hebben een grote kans op lichamelijke en geestelijke klachten.  Andere medicamenten die bij langdurig gebruik een vitamine B12 tekort kunnen veroorzaken zijn: 

Metformine (diabetesmiddel) kan de opname van B12 in de darm remmen,
N2O (lachgas, narcosemiddel & partydrug) zet de actieve vorm van vitamine B12 om in de inactieve vorm.

Ook van antibiotica, kaliumchloride en kwestran wordt beweerd dat ze bij langdurig gebruik een vitamine B12 tekort kunnen veroorzaken.